VIDEO Schimbările din aeroporturi care ar face posibilă reluarea călătoriilor

de: Răzvan Băltărețu
02 05. 2020

Companiile aeriene lucrează la protocoale prin care să reia călătoriile. Wizz Air, de exemplu, a anunțat ce reguli impune în avioane. Acum vedem cum s-ar putea transforma aeroporturile.

Pe aeroportul internațional din Hong Kong e experimentată o idee care s-ar putea dovedi vitală pentru numeroase aeroporturi din lume. Planul chinezilor e să utilizeze cabine de dezinfectare CleanTech. Înaintea accesului în cabină este verificată temperatura. Apoi, în mai puțin de un minut, procesul propriu-zis de dezinfectare e complet.

https://www.youtube.com/watch?v=GHPzITP0TIs

Astfel de cabine au interiorul acoperit cu un înveliș antimicrobian care ucide de la distanță virusurile de pe suprafața corpului sau hainelor. E aplicat suplimentar și un spray dezinfectant din extracte naturale. În prezent, chinezii le folosesc doar pentru angajați. Totuși, planul mai mare e ca operațiunile de igienizare să fie mai numeroase și astfel, eventual, să fie reluate cursele. Acest plan include și roboți de dezinfectare pentru toalete, de exemplu.

Un robot de dezinfectare e folosit și la „Matei Balș”

La „Matei Balș” e folosit un robot autonom de dezinfecție cu lumină cu ultraviolete. Distruge până la 99,99% dintre bacteriile rezistente. Pe listă sunt Clostridium Difficile, MRSA, VRE, Norovirus. Cu cât sursa luminii este mai aproape de sursa infecției, cu atât este mai mare intensitatea acesteia și puterea de a o combate.

Ca idee, soluțiile de dezinfecție disponibile pe piață necesită intervenția personalului din spital ca să fie poziționate în camerele care trebuie dezinfectate.

Iar din Thailanda a venit și-o altă idee. Pentru a le face munca mai ușoară medicilor, dar și pentru a limita cantitatea de timp în care aceștia trebuie să aibă contact cu pacienții, această țară a găsit o soluție eficientă: roboții.

Spitalele din țară au modificat roboți și i-au făcut să poată monitoriza pacienții și elimina astfel o parte din povara profesioniștilor din domeniul sănătății. Aceștia sunt dotați cu tehnologie 4G și au fost numiți „roboții ninja”, datorită culorii lor negre.